Logo Burenproblemen
Search
Close this search box.

Overlast door buren

Burenoverlast staat in de top 3 van de grootste ergernissen. 

Voorbeelden van overlast die mensen van buren ervaren zijn:

Niet iedere vorm van overlast wordt echter als onrechtmatig gezien. Volgens ons hoogste rechtscollege de Hoge Raad der Nederlanden,heeft gezichtspunten geformuleerd om te beoordelen of overlast ook onrechtmatig is.

Van geval tot geval bekijken

Burenoverlast moet concreet, van geval tot geval, bekeken worden. Het probleem is vaak om deze overlast te bewijzen, als er geen sprake is van permanent zichtbare handelingen. Pesten, uitschelden en intimidatie vallen vaak lastig te bewijzen. Bewijs kan echter bestaan uit logboeken, foto’s en filmpjes (ook al maken die inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de dader) en verklaringen van (bij voorkeur onafhankelijke) getuigen.

Zie voor een voorbeeld een uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland uit 2018. Bij klachten over geluidsoverlast kan een geluidsmeting (akoestisch rapport) door een gespecialiseerd bureau ook helpen bij de bewijslevering dat er sprake is van onrechtmatige overlast.

In sommige gevallen helpt een persoonlijk gesprek met de overlastveroorzaker. Lukt dat niet, dan kan ik bijvoorbeeld een brief voor u schrijven. Werpt ook dat geen vruchten af, dan komt een procedure in beeld. Soms is een bodemprocedure nodig, soms een kort geding.

Benieuwd wat ik voor u kan doen?

Actueel

blog

Bouwen op de erfgrens
Erfdienstbaarheid

Bouwen op erfgrens

Bouwen op erfgrens – Bij het plannen van een bouwproject, zoals het bouwen van een schuur, aanbouw of uitbouw, kan het voorkomen dat je op

Lees verder »
Burenproblemen

Wijziging opstalrecht

WIJZIGING DOOR DE RECHTER Ingevolge artikel 5:97 lid 1 BW jo artikel 5:104 lid 2 BW kan de rechter op vordering van zowel de grondeigenaar

Lees verder »

Praat met just

maak direct een afspraak

Contact Form

Heb jij een rechtsbijstand verzekering?

Weet je dat je recht hebt op een vrije advocaatkeuze?