Logo Burenproblemen
Search
Close this search box.

Overlast begroeiing buren

BEGROEIING BUITEN DE VERBODEN AFSTAND (OF ‘VERJAARDE BEGROEIING)

Uiteraard is het mogelijk dat u te maken krijgt met begroeiing van de buurman waar u op het eerste gezicht niets aan zou kunnen doen. Er is geen sprake van overhangende takken of  doorschietende wortels en de bomen of struiken staan niet binnen de zogenaamde verboden afstand (of het recht tot verwijdering te vorderen is verjaard). Kunt u dan helemaal niets doen?

BIJ UITZONDERING ACTIE MOGELIJK

In sommige uitzonderingsgevallen wel. En alleen als er sprake is van onrechtmatige overlast. Bomen of struiken die buiten de verboden afstand staan kunnen natuurlijk toch overlast geven. Als de bomen te hoog worden, waardoor een perceel met al weinig zonlicht nog minder zonlicht krijgt. Of als er overlast ontstaat door afvallende bladeren of vruchten.

HOOFDREGEL: PERCEELSEIGENAAR MAG DOEN WAT HIJ WIL

Er is echter niet al te snel sprake van onrechtmatige overlast. In principe mag immers iedereen doen en laten op zijn eigen perceel grond wat hij wil (behoudens uiteraard wettelijke verboden) dus als iemand hoge bomen wil hebben, is het uitgangspunt dat dat mag.

Buren hebben ook enigerlei mate overlast van elkaar te dulden dus procederen over een te hoge boom is vaak niet succesvol, zeker niet als de bepalingen van onrechtmatige overlast die door de Hoge Raad geformuleerd zijn, worden toegepast. Maar een enkele keer is zo’n actie toch succesvol.

GEZICHTSPUNTEN BIJ ONRECHTMATIGE OVERLAST  BOMEN EN STRUIKEN

Vaste regels zijn er niet te geven, maar volgens de Hoge Raad (HR 3 mei 1991, ECLI:NL:HR:1991:ZC0235) zijn gezichtspunten waarmee een rechter rekening moet houden:

  • Wat is de aard, de ernst en de frequentie van de overlast?
  • Wat is de schade door de overlast veroorzaakt in verband met de omstandigheden van het geval, waaronder de plaatselijke omstandigheden?
  • Valt daar met eenvoudige middelen iets aan te doen?
  • Wie woonde er het eerst?
 

Een partij die er pas is komen wonen toen de overlast zich feitelijk al voordeed, heeft kennelijk minder snel recht van spreken. Deze criteria bij bomen toegepast heeft tot gevolg dat de persoon die er pas is komen wonen toen de bomen al erg hoog waren wel behoorlijk veel overlast moet ondervinden, wil hij daar met succes tegen kunnen optreden.

Recente berichten
Volg ons op Social Media
Meer weten over wat uw burenrecht is? Bel met Just!​

Praat met just

maak direct een afspraak

Contact Form

Heb jij een rechtsbijstand verzekering?

Weet je dat je recht hebt op een vrije advocaatkeuze?