Logo Burenproblemen
Zoek
Sluit dit zoekvak.
burenrecht

Burenrecht

Van een overhangende appelboom die rotzooi op uw erf veroorzaakt tot bezwaren tegen bouwplannen van de buren. Kleine dingen die u op uw buren heeft aan te merken kunnen uitgroeien tot irritaties. Ondanks pogingen om het op te lossen, wordt er soms geen concrete oplossing gevonden en resulteren de irritaties in een conflict.

Direct naar de 5 meest voorkomende burenproblemen

Burenrecht: Wat is het?

Burenrecht is het recht waarin de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van ‘naburige erven’ staan beschreven. Met naburige erven worden niet per se aangrenzende erven bedoeld. ‘Naburigheid’ is van toepassing wanneer handelingen of situaties op een erf invloed hebben op een ander erf.

Met een ‘erf’ wordt iedere ontroerende zaak bedoeld. Of het bebouwde, of onbebouwde grond is.

Het burenrecht bepaalt simpel gezegd dat men rekening moet houden met hun buren en niet altijd vrij is om te doen wat hij of zij wil. Dit recht is dus een beperking van het eigendomsrecht. De regels van het burenrecht beschrijven hoe men zich rondom sommige onderwerpen die overlast kunnen veroorzaken moet gedragen.

Burenproblemen mr. Just Hamming
Ik ben mr. Just Hamming en ben gespecialiseerd in Burenrecht

wil je Advies over burenrecht?

Praat met Just!

Ruzie met de buren?

dit kun je doen

Niemand zit natuurlijk te wachten op een burenruzie met een lange nasleep. Ruzie is dan natuurlijk ook beter om te voorkomen dan te genezen. Is er toch een conflict ontstaan? 

Lees dan hieronder een aantal tips hoe u deze ruzie mogelijk kan oplossen:

  1. De eerste stap blijft toch altijd: ga in gesprek met uw buren. Wanneer u uw irritaties niet uitspreekt kan de ander er ook niet op anticiperen en nemen uw ergernissen misschien alleen maar toe.
  2. Beeld u zich daarnaast de situatie van uw buren ook eens in. Er zitten ten slotte altijd twee kanten aan een verhaal. 
  3. Om toenemende ergernissen te voorkomen, is het van belang dat u uw bezwaren zo tijdig mogelijk aangeeft of indient bij de juist instanties.
  4. Om erachter te komen of u gelijk hebt, kunt u altijd zelf eerst wat onderzoek doen. Heeft u een probleem rondom grensbepalingen? Of weet u niet of bijvoorbeeld de schutting van de buren op uw erf, of die van de buren staat? Bekijk dan online eens de Kadastrale kaart, deze geeft een goede indruk van de grenzen.
  5. Wanneer er meerdere vervelende gebeurtenissen zijn waar u tegenaan loopt, houd deze dan bij in bijvoorbeeld een logboek. Ook bewijsmateriaal kunt u op deze manier verzamelen.
  6. Lijkt het uit de hand te lopen? Raadpleeg dan op tijd uw rechtsbijstandverzekering of sluit zo’n verzekering af. Dan bent u in ieder geval op alle situaties voorbereid.

Voor wie geldt het burenrecht

Het burenrecht geldt allereerst voor eigenaren van een erf. Maar ook voor huurders kunnen de regels van het burenrecht gelden. In bepaalde gevallen zal niet alleen de huurder, maar ook de eigenaar van het huis moeten worden aangesproken. Vaak is dit de woningbouwvereniging.

Daarnaast kan ook de overheid uw ‘buurman’ zijn. De regels van het burenrecht zijn in dit geval niet altijd van toepassing. Wanneer de regels in strijd komen met de publieke bestemming van het overheidserf, gelden deze niet.

Wat wordt er in het burenrecht geregeld

Er zijn meerdere onderwerpen en bijbehorende regels rondom het burenrecht. Deze zijn te vinden in Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, in de paragraaf “bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven” (artikel 5:37 t/m 5:59). Hieronder worden een aantal van de meest voorkomende burenproblemen opgesomd, die in het burenrecht behandeld worden.

burenrecht: een voorbeeld

Henk en Lien zijn verzot op hun tuin en willen deze weer eens flink onder handen nemen. Hun tuin grenst aan de tuin van de familie Stevens, die er een aantal weken geleden is komen wonen.

Hoewel Henk en Lien de spelende kinderen van de familie Stevens erg leuk vinden, hoeven ze hen niet constant te zien wanneer ze in de tuin zitten. Daarom heeft Henk een nieuwe schutting geplaatst. De familie Stevens was het hier echter niet mee eens, want zij vonden dat dit hun uitzicht belemmerde.

Burenrecht

Waar het begon met een discussie, eindigde het als snel met scheldpartijen en zelfs pogingen om de schutting af te breken. Henk en Lien zijn ten einde raad en beginnen zelfs te twijfelen. Hadden ze de schutting wel mogen plaatsen?

In de situatie van Henk en Lien is het zeker zinvol om een advocaat in te schakelen. Heeft u ook een conflict met uw buren en wilt u bekijken of het slim is om een advocaat in te schakelen? Praat erover met Just!

Is het praten voorbij en heb je hulp nodig bij je burenrecht?

"Nadat Mr. Hamming mij in het verleden reeds bijzonder deskundig en doeltreffend heeft bijgestaan heb ik onlangs opnieuw een beroep op zijn diensten gedaan."De heer Geertsma
Lees verder
Hoewel het laatste contact al enkele jaren geleden was, wist Mr. Hamming direct wie ik was en gaf hij onmiddellijk concreet advies. Naast een uitstekend advocaat erg prettig om mee te werken als mens.
“Ik ben zeer content over zowel het contact met- als de ondersteuning”De heer Hazelhoff
Lees verder
Ik heb contact gehad met Mr. J.M.E. Hamming omtrent een zaak over burenrecht. Dhr. Hamming heeft mij zeer goed juridisch bijgestaan. De onderlinge communicatie verliep altijd alert, adequaat en waar gewenst verhelderend. Ik ben zeer content over zowel het contact met- als de ondersteuning van Dhr. Hamming en kan deze advocaat dan ook van harte aanbevelen.
"Kosteloos advies gevraagd en gekregen."Mevrouw Beckingham
Lees verder
Hele kundige man en prima advies en ga het ook zeker opvolgen. Kent zijn terrein. Zou deze advocaat zeker in de hand nemen wanneer de noot aan de man zou zijn. Beveel deze man zeker aan wanneer je iets wilt weten over buren en ladderrecht. Echt prima antwoord gekregen..
“Ik heb de heer Hamming ervaren als zeer kundige advocaat met veel parate kennis van wetten en jurisprudentie.“De heer van Rooijen
Lees verder
Hij had weinig woorden nodig om inzicht te krijgen in mijn situatie en juridische vragen. Hij gaf een zeer duidelijke en complete uitleg over mijn complexe situatie en de juridische mogelijkheden en de onmogelijkheden. Ik had mezelf al een beetje in de materie verdiept maar met zijn uitleg werd het veel helderder. In sterren uitgedrukt geef ik hem 5 sterren en raad ik hem zeer aan.
Vorige
Volgende

recente

Beoordelingen

Actueel

blog

Bouwen op de erfgrens
Erfdienstbaarheid

Bouwen op erfgrens

Bouwen op erfgrens – Bij het plannen van een bouwproject, zoals het bouwen van een schuur, aanbouw of uitbouw, kan het voorkomen dat je op

Lees verder »
burenrecht
Burenproblemen

Wijziging opstalrecht

WIJZIGING DOOR DE RECHTER Ingevolge artikel 5:97 lid 1 BW jo artikel 5:104 lid 2 BW kan de rechter op vordering van zowel de grondeigenaar

Lees verder »

Praat met just

maak direct een afspraak

Heb jij een rechtsbijstand verzekering?

Weet je dat je recht hebt op een vrije advocaatkeuze?