Bezwaar tegen bouwplannen
Wat te doen als uw buren bouwplannen hebben waar u het mee oneens bent? Of u bent juist de bouwer en de buren ageren tegen uw plannen?
Hoe zit het en wat kunt u doen?
U dient zich allereerst te realiseren dat er twee benaderingen zijn, die separaat, maar ook tegelijk gevolgd kunnen worden.
DE bestuursrechtelijke benadering
DE civiel-rechtelijke benadering
Beroep en hoger beroep
bij de bestuursrechter
Wanneer uw bezwaren ongegrond worden verklaard, is beroep mogelijk. Dat doet u bij de bestuurskamer van de rechtbank, binnen 6 weken na verwerping van uw bezwaar. Indien ook de bestuurskamer van de rechtbank uw beroep verwerpt, dan kunt u nog in hoger beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Schorsing van de vergunning middels een voorlopige voorziening
Zodra de vergunning, ondanks bedenkingen, toch aan de buurman is verleend is, mag hij daar in principe gebruik van maken, ook al is de vergunning nog niet definitief.
Om dit te voorkomen kunt u bij de voorzieningenrechter schorsing aanvragen van de omgevingsvergunning. Dat kan echter alleen, als er een bezwaar of beroep is ingediend (connexiteitsvereiste).
Ondanks vergunning toch een verbod of
afbraak vragen bij civiele rechter
Het enkele feit dat een vergunning ondanks bezwaar (of zelfs bij het achterwege laten van bezwaar) verleend is, betekent echter niet dat u geen kans meer heeft om de bouwplannen te verhinderen.
Het enkele feit dat er aan de buurman of aan u een definitieve omgevingsvergunning is verleend, betekent absoluut niet dat er niet onrechtmatig gehandeld kan worden door de buurman c.q. u als u gebruik gaat maken van de vergunning. Kortom, dat is geen vrijbrief.
Het is vaste rechtspraak dat wanneer uw buurman gebruik maakt van een omgevingsvergunning, dit toch onrechtmatig jegens u kan zijn.
Het is vaste rechtspraak dat wanneer uw buurman gebruik maakt van een omgevingsvergunning, dit toch onrechtmatig jegens u kan zijn.
- Daar kan sprake van zijn als:
uw eigendomsrechten worden geschonden (zie de kwestie van de grensoverschrijdende bouwwerken); - er sprake is van onrechtmatige overlast;
Ook als u meent dat de buurman een raam, deur of balkon binnen een verboden afstand van de erfgrens wil realiseren, dan heeft u de mogelijkheid om naar de civiele of burgerlijke rechter te stappen. In spoedeisende gevallen kunt u een verbod op de bouwactiviteiten proberen te krijgen door middel van een kort geding.
Ook kunt u een gebod tot afbraak vragen. Als dat (al) te laat is of u vermoedt dat de rechter die beslissing in kort geding niet zal durven nemen, dan kunt u ook een bodemprocedure opstarten.
Benieuwd wat ik voor u kan doen?
Actueel
blog
Bouwen op erfgrens
Bouwen op erfgrens – Bij het plannen van een bouwproject, zoals het bouwen van een schuur, aanbouw of uitbouw, kan het voorkomen dat je op
Wijziging opstalrecht
WIJZIGING DOOR DE RECHTER Ingevolge artikel 5:97 lid 1 BW jo artikel 5:104 lid 2 BW kan de rechter op vordering van zowel de grondeigenaar
Grensoverschrijdende dakgoot of hemelwaterafvoer
Mag een dakgoot of hemelwaterafvoer van het huis van de buurman boven uw erf hangen? Een typisch advocatenantwoord is, dat hangt er van af. En
Wateroverlast afkomstig van het buurperceel
Nu volgens de klimaatgoeroes het telkens vaker en heftiger zal gaan regenen en ook gemeentes steeds vaker eisen dat ontvangen regenwater niet direct op
Hoe te handelen bij grensgeschillen met de buren?
Wat doe je als er een grensgeschil dreigt te ontstaan met de buren? Hoe kun je dan het beste handelen? Hieronder heb ik lijst gemaakt
Mandeligheid, over mandelige muren, bruggen en schuttingen
Omdat Nederland zo’n klein en dichtbevolkt land is en er dicht op en tegen elkaar aan gebouwd wordt, is het bijna onontkoombaar dat er wettelijke