Burenrecht
Van een overhangende appelboom die rotzooi op uw erf veroorzaakt tot bezwaren tegen bouwplannen van de buren. Kleine dingen die u op uw buren heeft aan te merken kunnen uitgroeien tot irritaties. Ondanks pogingen om het op te lossen, wordt er soms geen concrete oplossing gevonden en resulteren de irritaties in een conflict.
Direct naar de 5 meest voorkomende burenproblemen
Burenrecht: Wat is het?
Burenrecht is het recht waarin de bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van ‘naburige erven’ staan beschreven. Met naburige erven worden niet per se aangrenzende erven bedoeld. ‘Naburigheid’ is van toepassing wanneer handelingen of situaties op een erf invloed hebben op een ander erf.
Met een ‘erf’ wordt iedere ontroerende zaak bedoeld. Of het bebouwde, of onbebouwde grond is.
Het burenrecht bepaalt simpel gezegd dat men rekening moet houden met hun buren en niet altijd vrij is om te doen wat hij of zij wil. Dit recht is dus een beperking van het eigendomsrecht. De regels van het burenrecht beschrijven hoe men zich rondom sommige onderwerpen die overlast kunnen veroorzaken moet gedragen.
wil je Advies over burenrecht?
Praat met Just!
Ruzie met de buren?
dit kun je doen
Niemand zit natuurlijk te wachten op een burenruzie met een lange nasleep. Ruzie is dan natuurlijk ook beter om te voorkomen dan te genezen. Is er toch een conflict ontstaan?
Lees dan hieronder een aantal tips hoe u deze ruzie mogelijk kan oplossen:
- De eerste stap blijft toch altijd: ga in gesprek met uw buren. Wanneer u uw irritaties niet uitspreekt kan de ander er ook niet op anticiperen en nemen uw ergernissen misschien alleen maar toe.
- Beeld u zich daarnaast de situatie van uw buren ook eens in. Er zitten ten slotte altijd twee kanten aan een verhaal.
- Om toenemende ergernissen te voorkomen, is het van belang dat u uw bezwaren zo tijdig mogelijk aangeeft of indient bij de juist instanties.
- Om erachter te komen of u gelijk hebt, kunt u altijd zelf eerst wat onderzoek doen. Heeft u een probleem rondom grensbepalingen? Of weet u niet of bijvoorbeeld de schutting van de buren op uw erf, of die van de buren staat? Bekijk dan online eens de Kadastrale kaart, deze geeft een goede indruk van de grenzen.
- Wanneer er meerdere vervelende gebeurtenissen zijn waar u tegenaan loopt, houd deze dan bij in bijvoorbeeld een logboek. Ook bewijsmateriaal kunt u op deze manier verzamelen.
- Lijkt het uit de hand te lopen? Raadpleeg dan op tijd uw rechtsbijstandverzekering of sluit zo’n verzekering af. Dan bent u in ieder geval op alle situaties voorbereid.
Voor wie geldt het burenrecht
Het burenrecht geldt allereerst voor eigenaren van een erf. Maar ook voor huurders kunnen de regels van het burenrecht gelden. In bepaalde gevallen zal niet alleen de huurder, maar ook de eigenaar van het huis moeten worden aangesproken. Vaak is dit de woningbouwvereniging.
Daarnaast kan ook de overheid uw ‘buurman’ zijn. De regels van het burenrecht zijn in dit geval niet altijd van toepassing. Wanneer de regels in strijd komen met de publieke bestemming van het overheidserf, gelden deze niet.
Wat wordt er in het burenrecht geregeld
Er zijn meerdere onderwerpen en bijbehorende regels rondom het burenrecht. Deze zijn te vinden in Boek 5 van het Burgerlijk Wetboek, in de paragraaf “bevoegdheden en verplichtingen van eigenaars van naburige erven” (artikel 5:37 t/m 5:59). Hieronder worden een aantal van de meest voorkomende burenproblemen opgesomd, die in het burenrecht behandeld worden.
burenrecht: een voorbeeld
Henk en Lien zijn verzot op hun tuin en willen deze weer eens flink onder handen nemen. Hun tuin grenst aan de tuin van de familie Stevens, die er een aantal weken geleden is komen wonen.
Hoewel Henk en Lien de spelende kinderen van de familie Stevens erg leuk vinden, hoeven ze hen niet constant te zien wanneer ze in de tuin zitten. Daarom heeft Henk een nieuwe schutting geplaatst. De familie Stevens was het hier echter niet mee eens, want zij vonden dat dit hun uitzicht belemmerde.
Waar het begon met een discussie, eindigde het als snel met scheldpartijen en zelfs pogingen om de schutting af te breken. Henk en Lien zijn ten einde raad en beginnen zelfs te twijfelen. Hadden ze de schutting wel mogen plaatsen?
In de situatie van Henk en Lien is het zeker zinvol om een advocaat in te schakelen. Heeft u ook een conflict met uw buren en wilt u bekijken of het slim is om een advocaat in te schakelen? Praat erover met Just!
Is het praten voorbij en heb je hulp nodig bij je burenrecht?
Actueel
blog
Het recht van overpad achterom: Wat zijn je rechten en plichten?
In Nederland is het recht van overpad een term in de volkmond, waarmee vaak wordt bedoeld dat er een erfdienstbaarheid van weg of voet en
Misbruik van het recht van overpad: Wat kun je doen?
De erfdienstbaarheid van weg of overpad is een nuttige regeling die ervoor zorgt dat iemand via het terrein van een ander toegang kan krijgen tot
Wat zijn de regels voor het recht van overpad?
Het recht van overpad is een term die in Nederland veel gebruikt wordt om aan te geven dat er een recht bestaat om over het
Bouwen op erfgrens
Bouwen op erfgrens – Bij het plannen van een bouwproject, zoals het bouwen van een schuur, aanbouw of uitbouw, kan het voorkomen dat je op
Wijziging opstalrecht
WIJZIGING DOOR DE RECHTER Ingevolge artikel 5:97 lid 1 BW jo artikel 5:104 lid 2 BW kan de rechter op vordering van zowel de grondeigenaar
Grensoverschrijdende dakgoot of hemelwaterafvoer
Mag een dakgoot of hemelwaterafvoer van het huis van de buurman boven uw erf hangen? Een typisch advocatenantwoord is, dat hangt er van af. En