Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het recht van overpad achterom: Wat zijn je rechten en plichten?

In Nederland is het recht van overpad een term in de volkmond, waarmee vaak wordt bedoeld dat er een erfdienstbaarheid van weg of voet en kruipad is gevestigd dat buren het recht geeftt om over elkaars grond te gaan om hun eigen perceel te bereiken. Er kan echter ook sprake zijn van een buurweg, een mandelige weg of zelf een openbaar pad. Meestal zijn dit soort rechter echter geregeld met een erfdienstbaarheid.

Bij voormalige woningbouwstichting woningen die later verkocht zijn wordt het recht Een recht van overpad om “achterom” te gaan, waarbij iemand toegang heeft tot zijn woning of tuin via een achtergelegen pad over het perceel van een ander geregeld met een erfdienstbaarheid van voet- en kruipad. Dit recht zorgt ervoor dat een achtertuin zonder directe toegang vanaf de straat toch gebruikt kan worden zonder dat men telkens door het huis moet.. In deze blog leggen we uit wat het recht van overpad achterom precies inhoudt en welke regels van toepassing zijn.

Wat is het recht van overpad achterom?

Het recht van overpad achterom houdt in dat een bewoner het recht heeft om via een pad dat achter de woning van een ander ligt, toegang te krijgen tot zijn eigen perceel. Dit pad loopt vaak tussen of achter woningen door en wordt gedeeld door meerdere buren. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om met fietsen, afvalcontainers of tuingereedschap de tuin of schuur te bereiken zonder door het huis te hoeven gaan.

Dit recht is essentieel voor woningen die geen directe toegang tot de straat hebben, bijvoorbeeld bij rijtjeshuizen waar de tuin grenst aan een gezamenlijk achterpad.

Hoe wordt het recht van overpad achterom vastgelegd?

Een erfdienstbaarheid van overpad kan op twee manieren ontstaan. De eerste manier is vestiging via een notariële akte. Deze akte wordt geregistreerd bij het Kadaster en vermeldt de exacte voorwaarden waaronder het pad gebruikt mag worden. Het is belangrijk dat zowel de eigenaar van het dienende erf (de grond waar het pad overheen loopt) als de gebruiker van het recht van overpad zich bewust zijn van deze voorwaarden.

In sommige gevallen kan een recht van overpad door verjaring ontstaan. Dit gebeurt als iemand het pad gedurende 20 jaar het bezit van het recht van erfdienstbaarheid van overpad uitoefend. Dit is echter geen makkelijke manier van verkrijging omdat hier allerlei haken en ogen aan zitten.

Wat zijn de regels voor het gebruik van het recht van overpad achterom?

Hoewel het recht van overpad achterom veel voordelen biedt, zijn er duidelijke regels waaraan de gebruiker zich moet houden. Deze regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de eigenaar van het dienende erf zo min mogelijk hinder ondervindt van het gebruik van het pad.

  1. Beperkt gebruik
    Het recht van overpad geeft doorgaans alleen toegang tot de achterzijde van een woning of perceel. Het is niet toegestaan om het pad te gebruiken voor andere doeleinden, zoals het parkeren van fietsen of voertuigen, het opslaan van. Het gebruik moet beperkt blijven tot het doel waarvoor het recht van overpad is verleend, namelijk het betreden van het eigen perceel.
  2. Minimale overlast
    De gebruiker van het recht van overpad dient te allen tijde rekening te houden met de eigenaar van het dienende erf. Dit betekent dat het pad schoon en in goede staat moet worden gehouden, er geen schade mag worden toegebracht aan het eigendom van de eigenaar, en dat er geen onnodige overlast mag ontstaan.
  3. Onderhoud
    Wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van het pad hangt af van de afspraken die in de notariële akte zijn vastgelegd. In veel gevallen is de gebruiker van het recht van overpad verantwoordelijk voor het onderhoud van het pad. Dit kan betekenen dat je het pad moet schoonhouden, bladeren moet opruimen, of kleine reparaties moet uitvoeren als dat nodig is. Als het pad door meerdere buren wordt gedeeld, kan het onderhoud vaak gezamenlijk worden uitgevoerd of gefinancierd.
  4. Wijzigingen aan het pad
    De eigenaar van het dienende erf mag het pad in principe niet zodanig veranderen dat het gebruik van het recht van overpad wordt belemmerd. De eigenaar van het dienende erf mag echter wel zijn erf afsluiten met een hek, ook als er een recht van overpad over zijn erf loopt. Hij dient dan te zorgen dat de rechthebbende tot het recht van overpad, indien de poort wordt afgelsoten, daarvan een sleutel heeft.

Veelvoorkomende problemen en conflicten

Het recht van overpad achterom kan soms leiden tot conflicten tussen buren. Een veelvoorkomend probleem is het onjuist of overmatig gebruik van het pad, waarbij de eigenaar van het dienende erf hinder ervaart. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een gebruiker het pad niet goed schoonmaakt, regelmatig de doorgang blokkeert of het pad gebruikt voor andere doeleinden dan toegang tot zijn perceel.

In dergelijke situaties is het verstandig om eerst in gesprek te gaan met de betrokken buren. Vaak kunnen problemen door goede communicatie en duidelijke afspraken worden opgelost. Als dit niet werkt, kan het nuttig zijn om juridische hulp in te schakelen om de situatie op te lossen. In sommige gevallen kan de rechter bepalen dat het recht van overpad beperkt wordt of dat specifieke regels worden opgelegd om verdere overlast te voorkomen.

Conclusie

Het recht van overpad achterom is een waardevolle regeling die het mogelijk maakt om eenvoudig toegang te krijgen tot je perceel via de achterkant van een woning. Echter, dit recht komt met verantwoordelijkheden. Het is belangrijk dat zowel de gebruiker als de eigenaar van het dienende erf zich aan de gemaakte afspraken houden om overlast en conflicten te voorkomen. Heb je te maken met een situatie waarin het recht van overpad achterom een rol speelt? Dan is het altijd verstandig om de juridische afspraken goed te kennen en duidelijke afspraken te maken met je buren.

Recente berichten
Bouwen op de erfgrens
Erfdienstbaarheid

Bouwen op erfgrens

Bouwen op erfgrens – Bij het plannen van een bouwproject, zoals het bouwen van een schuur, aanbouw of uitbouw, kan het voorkomen dat je op

Lees verder »
Volg ons op Social Media
Meer weten over wat uw burenrecht is? Bel met Just!​

Praat met just

maak direct een afspraak

Contact Form

Heb jij een rechtsbijstand verzekering?

Weet je dat je recht hebt op een vrije advocaatkeuze?