Appartementsrecht
Het appartementsrecht geeft vaak aanleiding tot veel misverstanden. Van oorsprong is het appartementsrecht bedoeld om flatgebouwen of woningen met meerdere woonlagen te verdelen in overdraagbare gedeelten, maar tegenwoordig wordt het ook wel gebruikt om parkeerterreinen en recreatieterreinen te verkavelen.
WAT IS EEN APPARTEMENTSRECHT?
Het appartementsrecht is een juridische constructie om een gebouw of perceel in meerdere eigendomsstructuren te kunnen verdelen, zowel horizontaal, als verticaal. Het kan dus de regel van verticale en horizontale natrekking doorbreken.
Daarvoor is wel nodig dat er voor de notaris een zogenaamde splitsingsakte verleden wordt, die ook wordt ingeschreven in de registers van het kadaster mèt een splitsingstekening.
Het appartementsrecht heeft een aantal eigenaardigheden of (liever gezegd) voordelen boven andere juridische constructies.
AppartemenETSRECHT Mede-eigendom gehele complex
Als u een appartementsrecht koopt in een flatgebouw, bent u mede-eigenaar van het gehele gebouw dus óók van het gedeelte dat bijvoorbeeld door de buurman bewoond wordt. En de buurman is dus ook mede-eigenaar van uw gedeelte…..
Dat lijkt een recept voor ellende, maar is het gelukkig niet.
Echter, de splitsingsakte en de splitsingstekening bepalen op welke gedeelten een bijzonder gebruiksrecht (de privé gedeelten) rust en welke gedeelten gemeenschappelijk (de gemeenschappelijke ruimten) zijn. Als men een appartement koopt, koopt men dus mede-eigendom. En daar hoort een privé gedeelte bij, maar ook gemeenschappelijke gedeelten.
De woongedeelten worden over het algemeen als privé gedeelten aangeduid en de gangen, liften, daken, fundering over het algemeen als gemeenschappelijk, maar dat is uiteraard afhankelijk van de splitsingsakte en splitsingstekening.
PRIVÉ-GEDEELTEN OVERDRAAGBAAR EN VERHYPOTHEKEERBAAR
De privé-gedeelten van het appartementsrecht zijn apart overdraagbaar en kunnen belast worden met het recht van hypotheek. Daarmee wordt een aankoop van een appartementsrecht financierbaar, omdat aan een bank of andere partij zekerheid voor het verstrekken van een lening geboden kan worden.
Ook kan op een privé-gedeelte een erfdienstbaarheid rusten en/of een erfpachtrecht, hoewel ik die constructie nog niet tegengekomen ben. Een appartementsrecht op een erfpachtrecht komt wel veel voor, onder andere in Amsterdam.
Appartementsrechten VVE: ALLE kikkers in de kruiwagen
Het appartementsrecht heeft een aantal eigenaardigheden (of liever gezegd) voordelen boven andere juridische constructies. Zo kent het een gedwongen (van rechtswege) lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaars, welk lidmaatschap niet opzegbaar is. Door het enkele eigenaarschap van een appartementsrecht is men lid van die bijzondere vereniging en derhalve ook gebonden aan besluiten van die VvE, behouden voor zover het nietige of vernietigbare besluiten betreft.
Bij een gewone vereniging kan, indien men een besluit van de vereniging niet aanstaat, het lidmaatschap gewoon opzeggen en zich op die manier aan de consequenties van het besluit onttrekken. Bij het appartementsrecht is dit een stuk lastiger en daardoor kan dit een ideale constructie zijn om van woonruimte, winkelruimte, parkeergarages of zelfs recreatieterreinen te verdelen.
Verplicht lid van
Vereniging van Eigenaars (VvE)
Normaal heerst er in Nederland het grondrecht van vereniging en vergadering. In beginsel mag iedereen deel mag uitmaken van een vereniging van zijn keuze en dat impliceert dus ook de keuze om ergens NIET lid van te zijn.
Het appartementsrecht doorbreekt dit beginsel. Iedereen die een appartementsrecht in eigendom heeft, is van rechtswege lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Je kunt dus je lidmaatschap niet opzeggen, omdat dit gekoppeld is het aan de eigendom van het appartementsrecht. Wil je geen lid meer zijn, dan zul je het appartementsrecht aan iemand moeten overdragen.
Bevoegdheid VvE ten aanzien van privé-gedeelten
De vergadering van eigenaars is het orgaan van de VvE waarin alle appartementseigenaren hun stemrecht kunnen uitoefenen. De VvE wordt vertegenwoordigd door het bestuur, dat wordt benoemd door de vergadering van eigenaars.
De VvE kan besluiten ten aanzien van het appartementencomplex nemen. Ten aanzien van de gemeenschappelijke gedeelten is de VvE altijd bevoegd, omdat die gedeelten iedereen aangaan, maar ten aanzien van de privé-gedeelten alleen, voor zover dat expliciet in de splitsingsakte geregeld is.
Bevoegdheid van vergadering van eigenaars
De vergadering van eigenaars kan een huishoudelijk reglement (HR) opstellen, waarin diverse zaken geregeld worden die de ‘openbare orde’ van het appartementencomplex betreffen. Regels die voor privé gedeelten gelden kunnen daarin dus slechts opgenomen worden voor zover de splitsingsakte die bevoegdheid gaf.
Splitsingsakte is de wet voor
appartementencomplex
Die splitsingsakte is dus zeer belangrijk voor het appartementencomplex. Het is feitelijk de wet voor het desbetreffende appartementsrecht en daar kan niet zomaar van afgeweken worden, ook niet met een absolute meerderheid van stemmen in de vergadering van eigenaars. In het bijzonder wordt in de splitsingsakte het zogenaamde breukdeel bepaald behorende bij een bepaald appartementsrecht.
Dit breukdeel bepaalt hoeveel stemrecht de desbetreffende appartementseigenaar heeft en voor welk percentage hij moet bijdragen in de onderhoudskosten van het appartementencomplex.
Dit geeft in de praktijk nog wel een problemen bij besturen van VvE’s die onvoldoende onderkennen dat een besluit om een andere kostenverdeling dan het breukdeel te hanteren in strijd is met de splitsingsakte. Zo’n besluit kan nietig of vernietigbaar zijn.
Ook zijn er regelmatig problemen met appartementseigenaren die niet weten dat ze voor een verbouwing toestemming aan de VvE moeten vragen. Lees mijn blog voor een schrijnend voorbeeld van de gevolgen daarvan.
Vragen over appartementsrecht?
Praat met just
maak vrijblijvend een afspraak
Actueel
blog
Het recht van overpad achterom: Wat zijn je rechten en plichten?
In Nederland is het recht van overpad een term in de volkmond, waarmee vaak wordt bedoeld dat er een erfdienstbaarheid van weg of voet en
Misbruik van het recht van overpad: Wat kun je doen?
De erfdienstbaarheid van weg of overpad is een nuttige regeling die ervoor zorgt dat iemand via het terrein van een ander toegang kan krijgen tot
Wat zijn de regels voor het recht van overpad?
Het recht van overpad is een term die in Nederland veel gebruikt wordt om aan te geven dat er een recht bestaat om over het
Bouwen op erfgrens
Bouwen op erfgrens – Bij het plannen van een bouwproject, zoals het bouwen van een schuur, aanbouw of uitbouw, kan het voorkomen dat je op
Wijziging opstalrecht
WIJZIGING DOOR DE RECHTER Ingevolge artikel 5:97 lid 1 BW jo artikel 5:104 lid 2 BW kan de rechter op vordering van zowel de grondeigenaar
Grensoverschrijdende dakgoot of hemelwaterafvoer
Mag een dakgoot of hemelwaterafvoer van het huis van de buurman boven uw erf hangen? Een typisch advocatenantwoord is, dat hangt er van af. En